Almanya’nın istihdam piyasası gelişiyor, orada çalışmak isteyen Türk aday için düzgün Almanca CV Örnekleri hazırlamak çok önemlidir. Temel ayrıcalık, yerel işe alım görevlilerinin beklentilerine uyarlanmış düzgün bir öz geçmiş sunmaktır. Almanca CV örneği hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar için okumaya devam edin.
Almanca CV Düzeni
Ön Yazı
Türkiye’dekinden daha uzun ve resmi bir CV
Diplomalar
Resmi Belgeler
Türkçe özgeçmişler genelde 1 sayfadır, ancak Almanca CV örnekleri hazırlayanlar için durum böyle değildir. Almanca CV ayrıntılı ve açıklayıcıdır, bu nedenle iki sayfaya ve hatta deneyimli adaylar söz konusu olduğunda üç sayfaya kadar çıkabilir. Yerel işe alım görevlileri bir Türkün özgeçmişini okuyormuş izlenimine sahip olmamalı, mükemmel bir şekilde hazırlanmış olmalı ve alakasız hiçbir şey yazılmamalıdır. Uzunluk veya gerekli bilgiler konusunda dikkatli olun.
Her şeyden önce net olmalıdır. Almanlar, grafikler ve tablolar gibi renklerden ve gösterişten pek hoşlanmazlar. Klasik kalırken akademik olun. Deneyim başına dört ila beş satırlık bir paragraf abartı değildir.
Almanca CV örnekleri özünde ayrıntılı olmalıdır. İki ila üç sayfada, mesleki deneyimlerinizin içeriğini tanımlayacak alanınız var, bu yüzden bundan yararlanın. Yerel işe alım uzmanları, yürüttüğünüz veya gerçekleştirdiğiniz görevleri, elde edilen sonuçları bilmek isterler. İşlerini kolaylaştırın. Türkiye’den gidenler, şirketlerin faaliyet sektörleri hakkında bilgi edinmelidir.
Almanca CV Nasıl Yazılır?
Öncelikle bir kapak mektubu hazırlamalısınız. Kapak mektubu ilk izlenimi belirler. Almanca CV örneğinize geçmeden önce işe alım görevlileri kapak mektubunuzu (Ön Yazı) gözden geçirir ve derecelendirir.
Daha sonra özgeçmişinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Almanca CV, Lebenslauf diye tanımlanır. CV Şablonu Türkçe hazırlanan örneklere benzerdir. Kronolojik olarak sıralanmalıdır. Kronolojiik CV en son çalıştığınız işi ya da en son okuduğunuz okulu ilk sırada yazmaktır.
Almanya’daki kural, her zaman profesyonel olan bir fotoğrafınızı sunmaktır. Fotoğrafsız CV örneği göndermeyin. İletişim bilgilerinizi belirtin ve kişisel bilgilerinizi. Örneğin medeni durumu gibi bazı kişisel bilgileri hazırladığınız öz geçmişinizde belirtmeniz daha güzel olur. Bunun yanında doğum tarihinizi ve yerinizi belirtin.
Sosyal medya hesaplarına bağlantılar, modern bir dokunuş getirecek, ancak Almanlar yerel Xing ağına daha çok alışkındır. Almanya da çalışmak isteyen Türkler, Xing ağına kaydolmakla her türlü bilgiye sahip olabilirler.
Başlıklar
Temel olarak İletişim bilgileri, kişisel bilgiler, eğitim, iş deneyimi ve beceriler başlıkları zorunludur. Bunların yanında eğer başvuracağınız pozisyonu ilgilendirdiğini düşünüyorsanız Hobiler başlığını da ekleyebilirsiniz. Bunların yanında yurtdışı deneyim, ödüller ve yayınlar, gönüllü çalışmalar, Seminer ve kurslar, özel eğitimler gibi bilgilerinize de yer verebilirsiniz.
Kişisel bilgilerinizi başlık olarak eklemeyecekseniz iletişim bilgilerinize dâhil edebilirsiniz. İletişim bilgilerinizi yazdıktan sonra doğum tarihinizi ve yerinizi, medeni durumunuzu eklemeniz yeterlidir.
Kilise gibi bir kuruluşa başvuruyorsanız dininizi ekleyebilirsiniz. Eğer öğrenciyseniz ya da olumsuz ön yargılara yol açacağını düşünüyorsanız medeni durumunuzu eklemeyebilirsiniz.
Eğitim
Almanya’da genellikle eğitime ayrılan bölüme Bac’ı ve okulun adını alarak başlarız. Bac (Üniversite). Ardından, eğitiminiz sırasında yurtdışında kalmanın yanı sıra mesleki eğitimden bahsetmeyi unutmadan, aldığınız son diplomayı yazmalısınız. Eğer eğitimi veya öğretimi bıraktıysanız bunu da öz geçmişinizde açıkça belirtmelisiniz.
Okulu başlangıç ve bitiş tarihi, okuduğunuz okul adı, şehir, bölümünüz ve detaylar Lebenslauf’ da yer almalıdır.
İş Tecrübesi
Mesleki deneyiminizi yazarken yine eğitim bilgilerinizi yazdığınız gibi Ters Kronolojik sıra halında yazılmalıdır. Çalışma tarihleri, pozisyon, şirket adı, şehir ve yaptığınız iş ile alakalı maddeler halinde sıralanmış bilgileri içermelidir.
Başlangıç ve bitiş tarihlerinizi yazarken AA/YYYY – AA/YYYY şeklinde yazın. Örneğin; 7/2017 – 1/2019 şeklinde değil de 07/2017 – 01/2019 şeklinde yazmak doğrudur.
Diğer Bilgiler
Kendinizi fazla satmamaya dikkat edin. Almanca becerileriniz konusunda objektif olmalısınız. Yerel işe alım uzmanları, özellikle çok dinamik bir pazarda yabancılardan gelen CV’lerle uğraşmaya alışkın olduklarından, dürüst bir adayı tercih edeceklerdir.
Özgeçmişiniz ve kapak mektubunuz için aynı tasarımı kullanın. Şirkete uygun renkler kullanarak kişiliğinizi gösterin ve öne çıkın. Genelde iki sütunlu bir CV Şablonu hazırlamak doğru olur. Ancak bu bir kural değildir. Solda kişisel bilgilerinize sağ sütunda da Eğitim ve İş Bilgilerinize yer verebilirsiniz. Doğru kullanımı bu şekildedir.
Makalemizin içinde de belirttiğimiz gibi Almanca cv hazırlama Türkçe CV hazırlamaya benzerdir. Başlıklar, içerik, cv düzeni aynıdır. Almanca CV ile Türkçe CV arasındaki en belirgin fark ise Almanların daha detaycı olmasıdır. Bütün bilgileri detaylandırmanız gerekir. Eğer bir ilana göre Lebenslauf (CV) hazırlıyorsanız ve ilan İngilizce dilinde yayınlanmış sa sizde İngilizce CV örneği hazırlamalısınız.
Almanca CV Örnekleri
Eğer Office Word programı ile hazırlanmış Almanca CV örneğine ihtiyaç duyuyorsanız, aşağıda yer alan örneklerimizi deneyebilirsiniz. Almanca online cv hazırlamak için linkteki site iyi gibi duruyor.