Diplomanızı aldınız ve artık iş hayatına adım atmaya hazırsınız. Hırslarla dolusunuz ve iş dünyasına hemen başlamak istiyorsunuz. Düşük deneyiminiz motivasyonunuzu düşürmemelidir. Bu nedenle diğer tüm adayları etkisiz hale getirebilecek bir CV yazmak önemlidir.
Yeni mezunlar için CV hazırlama herkes için kolay olmadığını bildiğimiz için, sizin için başarılı bir uygulama için en iyi tavsiyeleri hazırladık. Bu makale, ödüllendirici ve dinamik bir genç mezun öz geçmişi oluşturmak için temel unsurları sağlar. Bunu yapmak için aşağıda yer alan soruları cevaplamaya çalıştık.
- Sunumla ilgili temel standartlar nelerdir?
- Yeni mezun CV için mükemmel yapı nasıl olmalı?
- Üniversite eğitimi nasıl vurgulanır?
- Tecrübe eksikliğinizi nasıl telafi edeceksiniz?
- Faaliyet alanınıza göre hangi modeli seçmelisiniz?
Yeni mezun CV nasıl yazılır?
Üniversiteden yeni mezun olmuş biri olarak işe alım uzmanlarını ikna etmek için CV örneğiniz tutarlı ve iyi yapılandırılmış olmalıdır. Gerçeği söylemek gerekirse, gerçekten harika yazma becerilerine ihtiyacınız yok. Sadece bilginizi vurgulamanız gerekiyor. Öne çıkan CV örneği için gereken unsurlar şunlardır:
- Basit ve dikkat çekici bir düzen
- İlgili ve değerli içerik
- Doğru Türkçe
CV’nizin her bölümünü parlatmanız önemlidir. Kariyeriniz yeni başlamış olsa bile, uzmanlaştığınız alanda ustalığınızı kanıtlamanız gerekiyor.
Yeni mezun CV düzeni
Metninizin görünümü kişiliğinizin aynasıdır. Düzen ve zevkten yoksun, özensiz bir sunum, öncelikle adayın ihmalkarlığını yansıtır. Ne yazık ki, bu, profil teklif edilen pozisyona karşılık gelse bile, onu seçimden dışlama riskini taşır. Bir çok insanın özensiz ve düzensiz CV örneği hazırladığına şahit oluyoruz. Olsa da olur, zaten olmayacak ta başvurayım mantığıyla hazırlanan öz geçmişler daha inceleme safhasına geçmeden çöp kutusunda yerini almaktadır.
Gelecekteki işvereninizin dikkatini çekmek için orijinal olmak iyidir. Bununla birlikte, aşırı yaratıcılık can sıkıcı olabilir. Bu sebeple size tavsiyem:
- CV’nizin modelini faaliyet alanınıza göre uyarlayın: Bir futbol antrenörü pozisyonu için bir başvuru spor dünyasına atıfta bulunabilir.
- Arial veya Times New Roman gibi klasik yazı tiplerini kullanın
- Metnin gövdesi için 10 ile 12 arasında ve metin için 14 ile 16 arasında bir boyut tercih edin.
- Okuma kolaylığı için her bölüm arasında iki satır boşluk bırakın.
- Sayfa Kenarlığı için 1 – 1.5 cm boşluk bırakın
- Öz geçmişiniz 1 sayfayı geçmemelidir.
- Her başvuru için ayrı CV örneği hazırlayın.
Yeni mezun adaylar, “Eğitim” ve “Beceriler” bölümlerine öncelik vermeleri gerekir. “Mesleki deneyimler” bölümü, mesleki faaliyetle ilgili unsurların eksikliği nedeniyle değiştirilebilir.
Önceden tasarlanmış bir şablondan CV oluşturmak bugün birçok adayın hayatını kurtarıyor. Tasarım konusunda yeniyseniz, doldurması kolay indirilebilir özgeçmiş şablonlarımızı indirebilirsiniz . Tüm mesleklere uyumlu modern tasarımlar sitemizde mevcuttur.
CV Yapısı
Her CV örneğinde olması gereken bazı bölümler vardır. Yukarıda bahsettiğimiz CV düzenin dışında yer alaması gereken başlıklar bir öz geçmişin olmazsa olmazlarıdır. Bu başlıklar. İş deneyimi, eğitim bilgileri ve İletişim bilgileridir. Bu başlıklar olmazsa bir öz geçmişin varlığından bahsedemeyiz. Bunların dışında başvurulan pozisyona ve şirkete göre değişen ve bir öz geçmişte genellikle yer alan diğer başlıklarımız; kişisel bilgiler, Bilgisayar Bilgisi, Yabancı Dil, Referanslar gibi başlıklarla da genellikle karşılaşmaktayız.
Bir öz geçmişte yer alan başlıklar tabi ki bunlarla sınırlı değil büyük bir çoğunluğunda yer alan başlıklar bunlardır. Yeni mezun olarak iş arayışında olanların öz geçmişlerinin boş kalmaması için yer alacak diğer başlıklardan da yazımızda bahsedecek olursak; Hobiler ve İlgi Alanları, Kurs ve Seminerler, Beceriler, Sertifikalar gibi başlıklarla da öz geçmişinizi doldurabilir hatta bu ekstra bilgiler sizi diğer adayların arasında öne çıkabilir. Şimdi olmazsa olmaz bölümlere biraz açıklama getirelim. Yeni mezun CV hazırlarken bunları nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgilere yer verelim.
İş Deneyimi Bölümü
Mesleki geçmişinizi doğru bir şekilde tanımlamak için deneyimlerinizi bir liste şeklinde yerleştirmelisiniz. Bu, işe alım görevlilerinin tuttuğunuz pozisyonları net bir şekilde görselleştirmesini sağlar. İş deneyimlerinizi yazarken sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihi ile başlayın. Ardından, görevinizi ve şirketin adını yazın.
Daha sonra şirket içinde gerçekleştirdiğiniz tüm görevleri doldurun. Bunlar madde işaretli liste şeklinde olmalıdır .
En önemli konumlarınızı vurgulamak için öne doğru bir kronolojik sıra benimsemenizi öneririz . Kronolojik öz geçmişte en son çalıştığınız iş en başta yazılmaktadır.
İşte genç mezunlar veya öğrenciler için mesleki deneyimlerinizi öne çıkarmak için bazı ipuçları:
- CV’nizin kolay anlaşılmasını sağlamak için , sektördeki bir uzman tarafından okunacağından emin olmadığınız sürece işinizle ilgili çok teknik terimlerden kaçının.
- Çalıştığınız veya staj yaptığınız firmaların tam isimlerini belirtmeyi unutmayınız.
- Birçok işe alım uzmanı, destekli işe alım sürecinde filtreler kullandığından, alanınıza uygun kelimeleri kullanın .
İş Deneyimi İçin Bir Örnek
Haziran 2018 – Kasım 2018
Satış elemanı – ABC Mağazası
- Kadın eşyalarının satışı
- Günlük 100 Müşteri karşılama
- Müşterilere tavsiye ve yardım
- Envanter yönetimi
- Fiyat güncellemesi
Tecrübeniz Yoksa Ne Yapılmalı?
Yeni mezun biri için deneyim eksikliği oldukça normaldir. Durumunuz buysa, cesaretiniz kırılmasın. Yine de akıllı bir yapı ile işvereni etkileyebilirsiniz. Okulunuz ve/veya üniversite eğitiminiz sırasında yaptığınız stajlar, uzmanlığınızı ve ciddiyetinizi ön plana çıkarabilir. Sadece onları iyi tanımlaman gerekiyor.
İşte deneyim eksikliğini gidermek için bazı ipuçları:
- Kısa dönem dahi olsa yapmış olduğunuz işleri düşünün
- Staj(lar)ınız sırasında gerçekleştirilen görevleri listeleyin
- Ters bir kronolojik sıra benimseyin
- Stajlarınız ve eğitiminiz yoluyla edindiğiniz becerilerden bahsedin
Bu bölümü bitirirken, düşük mesleki deneyiminizin size becerilerinizi şişirme hakkını vermediğini hatırlamak önemlidir . Eğer çok fazlaysa sadece başvuracağınız pozisyonla alakalı olanları yazınız.
Eğitim Bilgileri
Deneyimsiz bir özgeçmişte okul veya üniversite eğitimi , özellikle bir sorumluluk pozisyonu durumunda, işi almak için belirleyici bir bileşendir . Bu nedenle bu bölümü profesyonel profilinizden hemen sonra yerleştirmenizi tavsiye ederim.
Uzmanlık alanınızla ilgili anahtar kelimelerin kullanılması, bu uzmanlıktaki ustalığınızı göstermek için şiddetle tavsiye edilir.
Özellikle yabancı bir ülkede eğitim görmüş adaylar için diploma ve sertifikaların bazı kısaltmaları bilinmemektedir. Bu durumda tam başlıkları belirtmeye özen gösteriniz . Bazı pozisyonlar için adaylar, öğretilen modülleri ve eğitimleri sırasında edindikleri becerileri not edebilirler.
Eğer başvuracağınız şirketin iş koluyla alakalı derslerinizin not ortalaması yüksekse bunu belirtebilirsiniz. Okul hayatınızda yer aldığınız kulüp ve derneklerden bahsedebilirsiniz. Yüksek bir not ortalamasına sahipseniz belirtmeniz de yarar olabilir.
İletişim Bilgileri
İletişim bilgilerinizi yazarken Adres, Telefon ve E-Posta adresinizi yazmanız gerekmektedir. Eğer resmi bir kuruma müracaat etmiyorsanız adresinizi yazarken kapı numaranıza kadar yazmanıza gerek yoktur. Sonuçta bir başvuru kağıdı kötü niyetli kişilerin eline geçebilir ve sizin için hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.
Telefon numaranızı yazarken size her zaman ulaşılabilecek bir numara yazdığınıza ve doğru yazdığınıza emin olun. Son olarak elektronik posta adresinizi yazarken ad soyad içermesine ve herkes tarafından bilinen ve güvenilen hotmail, gmail gibi uzantılara sahip olmasına dikkat edin.
İletişim bilgileri alanınıza insan kaynakları personelinin ya da işverenin sizi daha iyi tanıyabilmesi için sosyal medya hesaplarınızı belirtebilirsiniz.
Ön Yazı
Yeni mezunların çok fazla iş tecrübesi olmadığı için onlara bir ön yazı yazarak kendinizi takdim edebilirsiniz. Bir ön yazıda bu işi neden çok istediğinizi, işverenin size işe alması için nedenlerden bahsedebilirsiniz.
Ön yazı örneği
“ İş ve turizm için İngilizce alanında yüksek lisans derecesi ile yakın zamanda mezun oldum, şu anda profesyonel entegrasyonumu sağlamak için bir iş arıyorum. Bir otelde iletişim yöneticisi olarak yaptığım stajlarda basın bültenleri, promosyonlar, teklifler ve diğer etkinlik haberlerinin hazırlanmasını yönettim. Eski yöneticilerimin görüşlerine göre, büyük bir sorumluluk duygusuna ve etkileyici kişiler arası becerilere sahibim. ”