Dilekçe Resmi ya da özel kurumlara, tüzel ve gerçek kişilere, kendileri ya da faaliyet alanlarını ilgilendiren herhangi bir konu hakkında bilgi almak ve vermek, şikayet etmek, bir isteği belirtmek amacıyla yazılan yazılara denir.
Demokrasinin tarafsızlık, eşitlik ve açıklık ilkeleri çerçevesinde demokratik bir haktır. Dilekçe Devlet ile toplum arasındaki bağı güçlendiren toplumdaki bireylerin beklenti ve isteklerine cevap veren siyasi haktır.
Dilekçe Anayasa ve Kanunla belirlenmiş bir haktır. Bu Kanunlar ile daha fazla bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz.
Dilekçe yazım kurallarına uygun olmalıdır. 2.5 cm kenar boşluğu, yazı puntosu 12 punto, başlık, sayı,tarih,ad soyad,iletişim bilgileri gibi bilgilerin mutlaka olması gereklidir. Daha fazla bilgi için paragrafın başındaki linkten bilgi alabilirsiniz.
Gelişen teknoloji ile birlikte vatandaşların bilgi edinme haklarını kolaylaştırmak adına Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) kurulmuştur. Bu şekilde vatandaşlarımız bir çok başvuruyu CİMER aracılığıyla kolay ve etkili bir şekilde gerçekleştirmektedirler.
Bu makalemizde Dilekçe Nedir ile ilgili kısa bir bilgi sunmuş olduk. Tabi gerek kanuni haklarımız, gerek yazım kuralları, suçları gibi bir çok konuyu geniş anlamda ele alındığı için temel bilgiyi sizlere sunmuş olduk.
Sitemizde dilekçe örnekleri ile bir çok word belgesine ulaşabilirsiniz. Dilekçe örnekleri indirmek ücretsizdir. Kolay ve hızlı bir şekilde kendinize göre uyarlayarak dilekçenizi hazırlayabilirsiniz. Örneğin öğrenci dilekçeleri ile ilgili tüm örnekleri bu linkte görebilirsiniz. Bir izin dilekçesine ihtiyacınız varsa eklemiş olduğumuz linkten kendinize uygun bir örnek bulabilmeniz muhtemeldir.